Eller for å være mer presis: mer robuste rutiner og klarere konsekvenser hvis de ikke overholdes.
Etter artikler i Sogn Avis og Aftenposten å dømme, sviktet Helse-Norge den fem år gamle Natalia på flere ledd:
- Benbruddet ble antagelig ikke ordentlig undersøkt, for det er mulig at benbruddet skyldtes kreften
- Fastlegen tok ikke morens bekymringsmeldinger alvorlig, selv etter mange henstillinger
- Ortopedisk avdeling ved Førde sykehus sviktet i å følge opp
- Sykehuset ved Førde sykehus ga blaffen i den bekymrede moren som satt på venteværelset med datteren
- Den første legen moren traff i barneavdelingen tok heller ikke morens bekymringer alvorlig
Altfor mye av dette forløpet er blitt styrt av enkeltlegers forgodtbefinnende og resultatet er at en femåring er død etter altfor lang tids lidelse.
Det var altfor sent da en mer eller mindre tilfeldig lege i Førde tok problemet alvorlig nok til å handle og følge opp.
Problemet her er ikke for mye byråkrati. Problemet er manglende rutiner. Og at vi i Norge setter legenes egoer kliniske erfaringer over evidensbasert medisin.
Det burde være obligatorisk i Norge at:
- Leger undersøker nøye omstendighetene rundt benbrudd. Med "nøye" mener jeg 3-4 spørsmål for å fastslå om benet kan være skjørt.
- Fastleger må ta meldinger om smerte - særlig hos små barn som vanligvis blir friske fort - alvorlig. Igjen: 2-3 spørsmål hadde bragt på det rene hva slags smerter Natalia hadde, hvor ofte, hvor lenge, og hvor intense.
- Det må være en automatikk i henvisninger innenfor et helseforetak. Ved å svikte på denne måten, oppmuntrer sykehusene til at foreldre maser.
- Alle som sitter på venteværelser i sykehus må få oppmerksomhet.
- Leger må holdes ansvarlig for en minimumsstandard i folkeskikk, særlig overfor bekymrede foreldre.
Det må også bli konsekvenser når disse rutinene brytes. Helsepersonnel må oftere permitteres med eller uten lønn inntil beskyldninger mot dem er avklart, de må sies opp eller få avskjed om beskyldningene er berettiget, de må også fratas retten til å praktisere hvis det er til det beste for pasientene. Så får vi heller ansette leger fra utlandet.
Beklagelsen "Dette er ein sterk kritikk av Helse Førde, som me vil freiste å ta lærdom av på alle måtar" er så patetisk at man aner hvor hjelpeløs fagdirektør Breidablikk føler seg.
Kunne man tenke seg at en pilot for passasjerfly ville sluppet unna med slikt slurv vi får beskrevet her? Eller en togkonduktør? Hvorfor er leger en så beskyttet gruppe?
Nå har leder for legeetisk råd. leder i barnelegeforeningen, og (enkelte) professorer i medisinsk etikk langt viktigere ting å foreta seg enn skjebnen til barn som Natalia.