Jeg kan ikke forstå at Høyre har noe å tjene på å gjøre pappapermisjon/fedrekvote til en valgkampssak.
- Etter nøye overveielser vil de fleste komme frem til at denne saken har to sider. Høyre har et viktig prinsipielt poeng, nemlig at familier i høyest mulig grad må få bestemme selv, men folk er for pragmatiske til at dette blir en god fanesak for prinsippet.
- Det er to grupper dette angår i første omgang: familier med fedre som trenger kvoten overfor sin arbeidsgiver; og familier som ikke har mulighet til å ta "fedrekvoten" og mister dermed tid med barna. De aller fleste andre trekker på skuldrene og tenker at dette er så til de grader et i-landsproblem. Ettersom det åpenbart er fritt frem å spekulere i denne saken, skal jeg også begi meg - det er veldig få stemmer å vinne på selve saken, men det er mange stemmer å tape på måten man håndterer den på.
- Det finnes meg bekjent ingen data om saken. Alt blir synsing: I en tvitring i går forsikret Audun Lysbakken om at han hadde snakket med "mange" som måtte ha kvoten som argument overfor sin arbeidsgiver. Uten tvil kunne en Høyre-politiker også ha vartet om med "mange" som trengte fleksibiliteten.
- Det er uklart hvilket problem vi forsøker å løse når vi diskuterer dette. Hva som er best for barna? Hva som gir kvinner mest muligheter til å hevde seg i arbeidslivet? Hva som skaper mest engasjement for menn som fedre? Hvordan man vil definere problemet vil avgjøre hva som er beste løsning.
- Høyre har ikke maktet å gjøre sin side av saken til en parole, mens det har Arbeiderpartiet ("Høyre vil avskaffe pappapermisjon"). Det spiller ingen rolle at denne formuleringen er helt villedende, den blir sittende i folks hode. "Mer valgfrihet og fleksibiltet til nybakte foreldre" er altfor generelt.
Egentlig synes jeg debatten om denne saken gjør en allerede problematisk politisk kultur enda dårligere, og derfor er jeg skuffet over Høyre. Og Arbeiderpartiet, som holder dogmatisk på en sak de vet styres av pragmatikk. Her er mine råd til hva Erna og Jens burde sagt:
- Erna: Det er for tidlig å si om fedrekvoten er en god ide på kort sikt, og vi må jobbe for at den blir unødvendig på lang sikt. Regjeringen burde måle og publisere effekten av ordningen, og hvordan denne utvikler seg over tid, også for dem som vi vet mister muligheter på grunn av den. Vi må jobbe med arbeidsgivere for å finne ut hvordan familier kan benytte seg fullt ut av de mulighetene foreldrepermisjonsordningen burde gi dem. Hvis ordningen viser seg å fungere, vil min regjering holde på den og forsøke å forbedre den; hvis den ikke fungerer, så må vi se på alternativer.
- Jens: Fedrekvoten er en ordning under utprøving for å rette på en skjevhet vi observerer altfor ofte. Ja, den skaper andre skjevheter, men det er for tidlig å vite hvordan disse skjevhetene fordeler seg. Vi kan være enige om at vi begge ønsker oss en verden der slike kvoter er unødvendige, men i mellomtiden må slike tiltak til for å endre holdninger.
Eller hur?