Ettersom årene går, får man stadig oppleve flere vanskelige perioder, enten det er egenopplevde eller blant familie, slekt, venner, kollegaer, og bekjente.
Alle disse er vanskelige nok i seg selv, men det blir komplisert av det sosiale: de fleste trenger trøst og omtanke, men ubetenksomme kommentarer kan gjøre ting verre. Her er alt fra folk som forteller de rammede at de må slutte å tenke så mye på seg selv til velmente men unyttige og i verste fall nedlatende råd.
I Los Angeles Times skriver en psykolog og en profesjonell megler om dette problemet og legger frem et enkelt rammeverk som alle kunne ha godt av å lære seg.
- Tegn en liten sirkel, og i den skriv navnet til den/de som er direkte berørte av krisen. Det kan være en som er syk, den/de som har mistet noen de er glad i, osv.
- Tegn så en sirkel utenfor denne, og skriv navnene til dem som er nærmest den i den innerste sirkelen. Ektefelle/partner, mor, far, barn, eventuelt søsken.
- Tegn så en sirkel utenfor denne igjen, og her går navnene til dem som er nærme dem i sirkelen innenfor. Kan være kollegaer, venner, osv.
- Fortsett inntil du får med alle som er involverte
- Enkel regel: innover i sirkelen kan man bare vise omtanke og omsorg, utover kan man klage. Den som er innerst kan klage og være så selvopptatt han/hun vil, men alle andre må stoppe og tenke litt.
Når jeg tenker meg om, er jeg ikke sikker på om jeg alltid har greid å holde denne regelen selv. Som konsulent har jeg for (u)vane å dele betraktninger, og som medmenneske (og kanskje særlig mann) er det naturlig å ville "hjelpe".
Men hvis man skal trøste, er det et par ting jeg har lært å unngå:
- "Vær glad for at det ikke er verre" eller variasjonen "Du synes du har det ille? Her er mine problemer". Noen mennesker finner trøst i at det kunne ha vært verre, men de aller fleste kjenner at deres problemer er overveldende som det er. De har ikke kapasitet til å forestille seg hvordan det kunne vært verre. Det er bedre å si "Dette må være forferdelig vanskelig. Jeg tenker på deg og vil gjerne hjelpe til om jeg kan".
- "Jeg vet akkurat hvordan du har det". Nei, det gjør du ikke. Selv om du har opplevd det samme, vil du ha en lignende men ikke lik opplevelse. Bedre å si "jeg gikk gjennom noe lignende, og det var forferdelig vanskelig."
- "Skjerp deg". Det er det de forsøker hele tiden, hele dagen.
- "Bla bla bla bla bla bla bla bla". Pauser i samtalen som kan føles beklemte for deg, er i virkeligheten et pust i bakken for dem som sliter. Det gjelder ikke å fylle tom luft med tomme ord.
- "Alt ordner seg, skal du se". Det gjør det ikke alltid, så det blir et tomt løfte. Avhengig av situasjonen er det bedre å si "jeg er der for deg", eller "vi kal komme gjennom dette", eller sågar "jeg har tro på at du greier dette".
- "" - selv om du bare sender en kort melding som viser omtanke, er det bedre enn å kutte forbindelse med den som har det vanskelig. En SMS som sier "hører du har det vanskelig. Tenker på deg. Vil gjerne hjelpe. Si i fra" kan være et stort lyspunkt.
Og så vil jeg poengtere dette: i sorg og motgang er vi alle mennesker og trenger medmenneskelighet. Folk som ellers er sjefer, underordnede, konkurrenter, rivaler, sågar motstandere i andre saker, blir brødre og søstre når de har motgang. Som forfatterne i LA Times artikkelen påpeker, havner vi alle den innerste sirkelen før eller senere.